Scutiri de impozite, reducerea taxării muncii, printre care cel pe venit pentru salariul minim, eliminarea impozitului pe profitul reinvestit și restructurarea din temelii a ANAF, sunt câteva din ideile propuse de USR și pe care le-ar aplica în situația în care ar ajunge la guvernare.
USR vizează reducerea cu cel puțin 10% povara fiscală medie, se arată într-un document prezentat joi de Claudiu Năsui, deputat USR, și Andrei Caramitru, consilier al președintelui USR Dan Barna.
USR consideră că România poate ajunge la o creștere economică sustenabilă prin „reducerea taxării muncii și a impozitului pe profitul reinvestit, încurajarea investițiilor productive și restructurarea din temelii a ANAF, probabil una dintre cele mai corupte instituții din România, de la bază până la vârf”.
Măsuri care ar permite creșteri salariale nete de aproximativ 20%
- Scutire de impozit pe venit până la un salariu minim pentru toți angajații
- CAS (contribuția pentru pensie) progresiv în funcție de vârstă. Tinerii până la vârsta de 21 de ani vor fi scutiți de CAS și vor începe să contribuie gradual la pensie după vârsta de 21 de ani.
- Reducerea CAS, pe termen mediu, la 20%
- Scutire de impozite și contribuții pentru al doilea job
- 50% reducere impozite și contribuții în primii 3 ani pentru angajații care se întorc din Diaspora sau care își mută domiciliul în România la cel puțin 150 km distanță față de un nou angajator
- Scutire impozite și contribuții pentru ucenici / elevi în filiera profesională
- Scutirea supra-impozitării muncii cu normă parțială
Măsuri fiscale care ar duce la creșter ratei de investiții productive în economie
- Reducere taxe pe muncă și TVA în special pentru IMM-uri din sectoarele cu evaziune ridicată și procent mare de angajați temporari (de ex. construcții, horeca, turism, agricultură de dimensiuni mici)
- Reducerea taxelor pe muncă, TVA și profit pentru firmele active în inovație tehnologică
- Eliminarea taxării profitului re-investit (model Estonia)
- Reducerea taxelor pe muncă, TVA și profit pentru firmele care au majoritatea veniturilor din exporturi (excludem însă exporturile intra-grup)
Reforma radicală a ANAF
- Reducerea birocrației
- Birocrația corelată cu dimensiunea firmei. Firmele mici nu pot suporta costuri fixe mari asociate cu birocrația excesivă.
- Dematerializarea sediului social. Adresa de corespondență a unei firme sau a unei PFA să poată fi o adresă electronică sau o adresă fizică.
- Digitalizarea interacțiunii cu statul român. USR propune dezvoltarea serviciilor publice digitale și interconectarea instituțiilor statului astfel încât statul să funcționeze ca o singura instituție, pentru beneficiar.
USR estimează costul maxim al măsurilor propuse la 30 miliarde lei. Implementarea va fi graduală pe 4 ani.