Acasă SOCIAL AUTONOMIA maghiară în Transilvania readusă în discuție de noul proiect al Codului...

AUTONOMIA maghiară în Transilvania readusă în discuție de noul proiect al Codului Administrativ

899
0

Într-o perioadă plină de evenimente politice, moțiuni de cenzură, modificări ale codurilor penale și de procedură penală, nu foarte mulăt lume a acordat atenție la ceea ce se întâmplă cu propunerea de adoptare a Codului administrativ.

Parlamentarii UDMR au speculat situația tensionată socio-politică din țara noastră și au reușit, văzându-și interesul lor și pe cel al Ungariei, să insereze o serie de prevederi în cadrul Codului administrativ care nu fac altceva decât sa reducă aproape de disoluție autoritatea statului român în unele zone ale țării, în acele regiuni în care populația românească este redusă numeric.

UDMR intenționează să dilueze rolul prefectului, pentru a nu mai putea ataca, cu aceeași consecvență, deciziile emise de administrațiile publice locale.

Orice diluare a rolului prefectului nu servește decât unor interese meschine și au legătură cu afectarea gravă a atributelor fundamentale ale statului român.

O mare problemă a acestui cod administrativ o constituie oficializarea limbii maghiare în zonele unde aceasta etnie depășește numeric populația română. Codul permite introducerea formularelor bilingve în administrație și mai rău, statuează faptul că redactarea acestora se realizează de către Departamentul pentru Relații Interetnice din subordinea Guvernului României, respectiv de Institutul pentru Studierea problemelor Minorităților Naționale, departament condus de UDMR.

În 11 iunie, Senatul a adoptat cu 85 de voturi „pentru”, 21 de voturi „împotrivă” şi 11 abţineri, proiectul de lege pentru elaborarea Codului administrativ. Pe 27 iunie, plenul Camerei Deputaţilor a decis, înainte de votul final, retrimiterea Codului administrativ la Comisie.

Potrivit unor surse, pentru a nu vota moţiunea de cenzură împotriva Guvernului Dăncilă, care a fost respinsă săptămâna trecută, PSD ar fi promis UDRM că va introduce în proiectul de lege privind Codul administrativ un amendament care permite introducerea unui prag de 20% pentru limba maternă în administraţiile publice locale. Iniţial, acest amendament a fost respins de Comisie.

DISTRIBUIȚI