Acasă SĂNĂTATE Boala omului modern. 7 probleme medicale provocate de calculator

Boala omului modern. 7 probleme medicale provocate de calculator

562
0

Este nelipsit din viață noastră pentru că ne-o ușurează, însă pentru această plătim cu sănătatea. Iată câteva probleme medicale provocate de calculator:

1. Suprasolicitarea vizuală și computer vision syndrome

Orele prelungite petrecute în fața monitorului aduc prejudicii vederii. Există pericolul încordării excesive a musculaturii oculare și te poți confruntă cu astenopia acomodativa sau senzația de corp străin în ochi. Nu este vorba de o infecție, ci de un ochi roșu obosit și cu probleme în a distinge detalii.

Mai mult, atunci când lucrăm la calculator scade frecvență cu care clipim de aproximativ cinci ori față de normal. În prezent, aproximativ 60 de milioane de persoane suferă de Computer Vision Syndrome (sindromul privitului la calculator). Simptomele acestui sindrom includ: dureri de cap, vedere neclară, dureri ale gâtului, oboseală vizuală, ochi uscați, iritați, dificultăți de acomodare, cu incetosarea vederii când trecem de la vederea de aproape la o distanță mai mare.

Potrivit specialiștilor, distanță optimă pe care trebuie să o păstrăm față de monitor este de 50-60 de centimetri. Privirea trebuie să cadă la un unghi de 30 de grade sub perpendiculara, pentru că numai în acest mod ochiul este cel mai puțin solicitat. Dacă vom așeza unitatea centrală sub monitor privirea va fi ridicată, iar ochii vor fi afectați. Recomandat este că lumina să vina fie din stânga, fie din dreaptă, iar dacă aveți posibilitatea, optați pentru un monitor cu cristale lichide, care nu reflectă lumina.

Cei care suferă de miopie trebuie să fie și mai atenți pentru că monitorul calculatorului accentuează boală. Singură soluție o reprezintă pauzele. De altfel, indiferent dacă aveți sau nu probleme cu vederea, pauzele sunt foarte recomandate pentru reducerea efectelor distrugătoare ale calculatorului asupra vederii.

2. Dureri de umeri și circulație deficitara în antebrațe

Biroul pe care este așezat calculatorul trebuie să fie suficient de laț pentru a ne permite poziționarea tastaturii mai departe de marginea acestuia, astfel încât să avem un sprijin pentru brațe. Suspendarea brațelor în aer fără a avea nici un punct de sprijin duce la dureri de articulații ale umerilor. De asemenea, marginea nerotunjita a biroului poate blocă circulația sângelui la nivelul antebrațelor.

3. Afecțiuni ale coloanei vertebrale

Poziția corectă la calculator este esențială. O serie de afecțiuni ale coloanei-scolioză, cifoză, cifoscolioză sau spondiloză pot fi cauzate de pozițiile vicioase și de statul prelungit în față calculatorului.

4. Sindromul de tunel carpian

Mișcările repetate în tastatură afectează și ele sănătatea. Senzația de amorțeala la nivelul degetelor poate duce la o afecțiune foarte gravă, ce poartă numele de sindromul de tunel carpian. Această poate fi rezolvată numai printr-o intervenție chirurgicală dureroasă.

5. Varice

Statul îndelungat pe scaun duce la apariția varicelor. Ideală este o poziționare a picioarelor la un unghi de 30 de grade, care oferă maximum de relaxare. Chiar dacă scaunul nu ne permite, putem improviză sub birou un suport pentru picioare. Sunt indicate cele care se reglează pe verticală; nu este obligatoriu să aibă tetiere și cotiere, dar este bine dacă optați pentru un asemenea scaun. Este foarte important că scaunul să fie mai laț, pentru a nu blocă circulația sângelui și a favoriza astfel apariția varicelor.

DISTRIBUIȚI