Acasă POLITICĂ CCR: Pensia specială de 30.000 de lei a lui Victor Ciorbea este...

CCR: Pensia specială de 30.000 de lei a lui Victor Ciorbea este neconstituțională

530
0
ciorbea pensie speciala ccr

Curtea Constituțională a decis miercuri, cu majoritate de voturi, că pensia specială a lui Victor Ciorbea – de aproape 30.000 de lei – este neconstituțională. Judecătorii CCR au decis că nu se poate ca pensia Avocatului Poporului să fie raportată la venitul unui judecător constituțional.

Motivul respingerii a fost că nu se poate ca pensia Avocatului Poporului să se raporteze la venitul unui judecător CCR, așa cum prevede legea adoptată de Parlament la inițiativa senatorului PSD Şerban Nicolae şi a deputaţilor PSD Florin Iordache şi Eugen Nicolicea.

Klaus Iohannis a trimis, pe 12 noiembrie 2018, CCR o sesizare de neconstituţionalitate asupra Legii pentru modificarea şi completarea Legii 35/1997 privind organizarea şi funcţionarea instituţiei Avocatul Poporului.

Președintele Klaus Iohannis a enumerat mai multe probleme legate de această lege printre care:

  • legiuitorul a instituit o pensie specială pentru judecătorii Curţii Constituţionale, în cuantum variabil, fără să se refere şi la cei care au exercitat în trecut această funcţie.
    actul normativ prevede că pensia de serviciu a Avocatului Poporului se actualizează în raport cu indemnizaţia judecătorilor Curţii Constituţionale, dar textele sunt neclare în ceea ce priveşte cuantumul pensiei rezultate, întrucât nu reiese dacă aceasta se va stabili şi se va actualiza în raport cu indemnizaţia Avocatului Poporului sau cu indemnizaţia judecătorilor Curţii Constituţionale.
  • acordarea unor pensii speciale pentru Avocatul Poporului şi adjuncţii săi constituie un privilegiu nejustificat faţă de ceilalţi demnitari cu acelaşi rang.
  • se generează noi cheltuieli de fonduri publice necesare plăţii unor categorii de pensii speciale, pensii anticipate şi a unor cheltuieli cu veniturile încadrate pe alte grile de salarizare, menţionează Klaus Iohannis, care adaugă că iniţiatorii nu au precizat care este impactul bugetar şi care sunt sursele din care să se asigure acoperirea cheltuielilor generate de propunerea legislativă.

DISTRIBUIȚI