Acasă EDUCAȚIE Costul standard pentru elevi și preșcolari crește în 2018 cu 673 de...

Costul standard pentru elevi și preșcolari crește în 2018 cu 673 de lei

3015
0

În 2018, costul standard pentru fiecare elev și preșcolar din învăţământul preuniversitar de stat, particular şi confesional acreditat, va crește cu 673 de lei/an, potrivit unei hotărâri adoptate ieri de Guvern. Astfel, suma crește de la 3.740 lei/an la 4.413 lei.

Executivul arată, că finanţarea de bază a unei unităţi de învăţământ preuniversitar rezultă din multiplicarea costului standard per elev sau preşcolar cu coeficienţi specifici unităţii de învăţământ preuniversitar şi cu numărul de elevi, iar costul standard per elev sau preşcolar se aplică pentru cheltuielile cu salariile, sporurile, indemnizaţiile şi alte drepturi salariale în bani, stabilite prin lege, precum şi contribuţiile aferente acestora.

De asemenea, pentru anul 2018, valoarea costului standard pentru fiecare elev sau preşcolar privind cheltuielile cu pregătirea profesională, cheltuielile cu evaluarea periodică a elevilor, precum şi cheltuielile prevăzute la articolul bugetar „Bunuri şi servicii” creşte de la 330 de lei la 355 de lei.

„Majorarea costului standard pentru fiecare elev/ preşcolar pentru învăţământul preuniversitar de stat, particular şi confesional acreditat, precum şi pentru învăţământul profesional are loc în condiţiile creşterii salariilor în sistemul de învăţământ”, precizează Guvernul.

Unităţile de învăţământ particular şi confesional acreditat care primesc finanţare de bază pentru elevii şi preşcolarii din învăţământul general obligatoriu, particular şi confesional acreditat, precum şi pentru cei din învăţământul profesional şi liceal acreditat, particular şi confesional care au fost acreditate pentru niveluri/ filiere/ profiluri, în anul şcolar 2017 – 2018, beneficiază de toate drepturile şi obligaţiile prevăzute de lege, începând cu anul şcolar 2018 – 2019, menţionează Executivul.