Acasă SOCIAL Cum pot să primească șoferii despăgubiri dacă și-au găsit maşina lovită în...

Cum pot să primească șoferii despăgubiri dacă și-au găsit maşina lovită în parcare. Care sunt condițiile

1390
0
despăguburi bani mașina lovită rca

În România, șoferii prejudiciați în urma unor accidente provocate de mașini neindentificate sau de cei care nu au asigurare RCA au dreptul la despăgubire. Acest drept nu este, însă, valabil în orice situație și nici nu presupune despăgubiri în orice cuantum.

„Am găsit maşina lovită, în parcare”. O situaţie din ce în ce mai des întâlnită în România şi nu doar atunci când eşti la cumpărături ci chiar în parcarea din faţa blocului sau de la locul de muncă. Primeşti despăgubire? Din păcate, în cele mai multe cazuri răspunsul este “nu”. Există, însă, şi excepţii.

În România, toate firmele de asigurare care vând RCA cotizează la Fondul pentru Victimele Străzii(FPVS). De anul trecut, acest fond este parte din Biroul Asigurătorilor Auto din România(BAAR), mai cunoscut ca Biroul Carte Verde.

FPVS a fost construit ca să despăgubească acele persoane care suferă prejudicii în urma unor accidente provocate de maşini care nu au RCA sau care rămân neidentificate.

Atenţie, însă, dacă autorul rămâne neidentificat, aşa cum este de cele mai multe ori cazul în situaţia în care găseşti maşina lovită în parcare, FPVS nu plăteşte daune decât dacă la mijloc sunt şi vătămări corporale sau decese.

Daunele materiale, adică pagubele provocate maşinii, nu vor fi achitate de Fond decât dacă victima necesită mai mult de 60 de zile de spitalizare şi doar cu o franşiză de 500 de euro, după cum explică reprezentanţii Direcţiei.

Cu alte cuvinte, eşti despăgubit pentru maşină doar dacă există răniţi care stau mai mult de 60 de zile în spital şi doar dacă costul reparaţiei depăşeşte 500 de euro. Chiar şi în aceste situaţii, din dauna plătită fondul va scădea 500 de euro, adică franşiza prevăzută de lege şi suportată de păgubit.

Pe de altă parte, dacă autorul accidentului este identificat şi se constată că nu are RCA, deşi legea îl obliga să aibă, atunci FPVS plăteşte integral dauna.

DISTRIBUIȚI