Acasă JUSTIȚIE De ce este acuzată Kovesi în acţiunea disciplinară a Inspecţiei Judiciare

De ce este acuzată Kovesi în acţiunea disciplinară a Inspecţiei Judiciare

3639
0
laura codruta kovesi dna

Inspecţia Judiciară o acuză pe Laura Codruţa Kovesi, în acţiunea disciplinară înaintată către Secţia pentru procurori a CSM, că, printre altele, a obţinut, cu mandat de la instanţa supremă, percheziţia informatică a opt procurori, printre care şi fostul şef al Secţiei a II-a, Claudiu Dumitrescu.

Din acţiunea disciplinară reiese că, în timp ce Laura Codruţa Kovesi voia sa afle cine au fost cei care au transmis înregistrarea audio în care apărea că ar fi cerut „decaparea premierului” către presă, ea a obţinut, cu mandat de la Inalta Curte de Casaţie şi Justiţie, percheziţia informatică a opt procurori, printre care şi fostul şef al Secţiei a II-a, Claudiu Dumitrescu.

Acţiunea disciplinară înaintată de Inspecţia Judiciară Secţiei pentru procurori a CSM mai arată că procurorul-şef DNA l-a desemnat pe adjunctul său, Marius Iacob, ca şef al anchetei, deşi acesta era incompatibil întrucât participase la şedinţa de lucru din 30 martie 2017 şi putea fi unul dintre procurorii care au înregistrat-o.

Inspecţia Judiciară a vizat și un alt aspect, mailul intern din 20 iunie 2017, difuzat tuturor procurorilor din Secţia a II-a, cand Codruţa Kovesi e acuzată că i-ar fi calificat drept „infractori, laşi şi bârfitori”.

„Prin corespondenţa de tip email transmisă în seara de 20 iunie 2017 de pe adresa de email de serviciu a procurorului şef al DNA, pe adresele de email ale procurorilor din cadrul Secţiei de combatere a infracţiunilor asimilate infracţiunilor de corupţie, a adoptat o atitudine nedemnă, folosind la adresa procurorilor din cadrul Secţiei cuvinte şi expresii cu un conţinut vădit denigrator, insultator şi defăimator, respectiv „laşi”, „bârfitori”, „infractori”, făcând cunoscut faptul că „exista deja un cerc de suspecţi”, cu referire la dosarul penal nr. 246/P/2017, încălcând astfel obligaţia de rezerva şi normele de conduită ataşate profesiei de magistrat, prezentate pe larg în expozitivul prezentei rezoluţii”, se arată în acţiunea disciplinară.

Inspectorii Inspecţiei Judiciare mai arată, în acţiunea disciplinară, că în concluzie, „rezultă dincolo de orice îndoială rezonabilă că, în cadrul şedinţei din data de 30.03.2017, procurorul şef al DNA a făcut afirmaţii de natură a aduce atingere onoarei sau probităţii profesionale şi prestigiului justiţiei”.

În document se mai arată că poate „fi indusă ideea, în cadrul opiniei publice, că unul din criteriile în funcţie de care se prioritizeaza soluţionarea dosarelor de către conducerea DNA este impactul mediatic al acestora şi calitatea oficială a persoanelor cercetate”.

CITEȘTE MAI DEPARTE:

Ministrul Justiţiei a luat o decizie în ceea ce o priveşte revocarea șefei DNA, Laura Codruţa Kovesi

Primele decizii luate în dosarul Tel Drum pe anul 2018. Dragnea a fost convocat de DNA