Profesorii vor avea salariile brute majorate cu 25%, dar, de fapt, salariile nete le vor crește cu 4%. Asta în condițiile unei inflații pentru 2018 de 3,9%. Guvernul a anunțat că a aprobat proiectul de Ordonanța de urgență pentru modificarea și completarea Legii-cadru nr. 153/2017 privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice.
„În 2018, Educația va beneficia de două creșteri: 25 la sută de la 1 ianuarie și încă 20 la sută de la 1 Martie, ceea ce înseamnă mai mult decât era prevăzut în programul de guvernare”, spunea Olguța Vasilescu, ministrul Muncii, în Septembrie 2017.
După discuţii aprinse cu sindicaliştii din Educaţie, ministrul Muncii, Lia Olguţa Vasilescu, a admis că majorararea salariului profesorilor va fi de doar câteva procente, în ianuarie.
În mod real, va exista doar o creștere cu 4,2% a salariului net. În contextul în care Bancă Națională Română a anunțat o prognoză a inflației în primul trimestru din 2018 de 3,9%.
Situaţia i-a nemulţumit pe sindicalişti, care au cerut ca atât ministrul Muncii, Lia Olguţa Vasilescu, cât şi ministrul Educaţiei, Liviu Pop, să garanteze cu funcţia, dacă prevederile din Legea salarizării nu vor fi respectate.
Potrivit calculelor FSLI, un profesor, cu peste 40 de ani de muncă, are acum un venit net de 2.770 lei. La data de 1 ianuarie 2018, salariul net va fi de 2.887 lei, ceea ce înseamnă o creştere a acestuia cu 117 lei, respectiv, o creştere reală de 4,2%.
Calculel făcute de Ministerul Muncii, arată că la finalul implementării Legii salarizării, în anul 2022, un profesor cu vechime și gradul I didactic ar urma să încaseze un salariu de 1.500 de euro, incluzând şi sporurile.