Acasă EDUCAȚIE Olguţa Vasilescu: „Protestul profesorilor a fost ilegal”. Aceștia riscă sancțiuni

Olguţa Vasilescu: „Protestul profesorilor a fost ilegal”. Aceștia riscă sancțiuni

1295
0

Ministrul Muncii, Lia Olguţa Vasilescu, a vorbit duminică seară despre protestul profesorilor din 5 martie, când a avut loc simularea examenului de evaluare naţională.  Olguţa Vasilescu susţine că protestul a fost ilegal, întrucât liderii de sindicate s-au angajat în scris că nu vor declanşa niciun conflict în perioada în care se negociază contractul colectiv de muncă.

Ea a adăugat că profesorii au anunţat târziu decizia de a face grevă şi nu a mai fost timp pentru găsirea altor dascăli care să fie trimişi în şcoli pentru supraveghere.

În perioada când se negociază contractul colectiv de muncă, liderii de sindicat s-au angajat scris că nu vor declanşa niciun conflict de muncă. La ora 17.00 vineri este anunţat Ministerul Educaţiei că se intră în grevă generală de către FSLI, se blochează examenele naţionale, iar luni s-au trezit unele şcoli fără profesori la catedră. Foarte puţini, este adevărat, dar gândiţi-vă că sunt nişte copii în această ţară care suferă pentru că trebuie să reia acest examen. S-au pregătit, emoţii… (…) Au anunţat Inspectoratul Şcolar sau ministerul când nu mai era nimeni, iar luni dimineaţă nu s-au putut trimite alţi profesori. Ok, ai intrat în grevă, boicotezi, dar nu se poate să nu anunţi, să nu avertizezi”, a afirmat, la RTV, Lia Olguţa Vasilescu, potrivit news.ro.

În ceea ce priveşte o eventuală sancţionare a profesorilor care au protestat, Olguţa Vasilescu a spus că nu ştie ce decizie va lua ministrul Educaţiei în această privinţă, însă are toate prerogativele legale ca să îi sancţioneze disciplinar.

Dascălii afiliaţi din 1.100 de unităţi de învăţământ, afiliaţi FSLI, au boicotat simularea examenului de evaluare naţională din 5 martie, ei recurgând la această formă de protest din cauza nemulţumirilor majore şi a lipsei de răspuns din partea autorităţilor la solicitările lor.