Acasă EDUCAȚIE Profesorii amenință Guvernul cu greva generală în școli și blocarea anului școlar

Profesorii amenință Guvernul cu greva generală în școli și blocarea anului școlar

229
0
greva profesori

Angajaţii din învăţământ se pregătesc de proteste masive din cauza nemulţumirilor legate de reducerile de posturi şi de salariile de mizerie. Președintele FSLI, a anunţat joi că sindicaliştii vor trece la proteste dacă în două săptămâni nu sunt invitaţi la discuţii cu autorităţile. Scenariul ultim la care cadrele didactice ar putea apela: greva generală în școli.

Preşedintele FSLI, Simion Hăncescu, a declarat joi, în cadrul unei conferinţe de presă, că se va consulta şi cu membrii de sindicat în vederea declanşării grevei generale.

„Salariul mediu net în administraţia publică este de 3.800 de lei, iar în centre universitare în jur de 2.000 de lei. Prin urmare, vom cere Guvernului, în regim de urgenţă, nişte întâlniri, Guvernului şi celorlalte ministere, iar dacă în maximum două săptămâni vom constata lipsă de invitaţie la discuţii, aşa cum am decis ieri, în Colegiul liderilor, vom trece la proteste. Primele preconizate sunt pichetările, iar în funcţie de ce se va întâmpla, ne vom consulta în perioada următoare pentru a cere opinia în vederea declanşării unui conflict de amploarea grevei generale”, a spus Hăncescu.

Profesori, părinți şi sindicalişti au pichetat şi miercuri ministerul Educației, nemulțumiți de decizia autorităților locale de a desființa mai multe școli şi de a impune un cost standard care duce la scăderi de salarii sau disponibilizări.

Federaţia Sindicatelor Libere din Învăţământ (FSLI) atrag atenţia asupra problemelor majore din educaţie: reducerea posturilor din mai multe unităţi de învăţământ, comasarea claselor, salariile angajaţilor din învăţământ sunt printre cele mai mici din sistemul bugetar, discriminarea personalului din educaţie, prin neacordarea mai multor sporuri.

Și Federația Spiru Haret a participat la protestul împotriva scăderilor de salarii şi personal în sistemul de învăţământ.

Circa 100 de membri ai sindicatului din educaţie Spiru Haret au protestat miercuri, în intervalul orar 11:00 – 13:00, în faţa Ministerului Educaţiei, aceştia fiind nemulţumiţi de subfinanţarea sistemului de învăţământ.

Noul ministru al Educaţiei, aflat în mijlocul unor controverse uriaşe din cauza greşelilor gramaticale devoalate de presă şi după prestaţia sa din timpul audierilor, nu pare să fie impresonat de faptul că îşi începe mandatul cu o problemă extrem de gravă.