Acasă JUSTIȚIE Ministrul Justiţiei a luat o decizie în ceea ce o priveşte revocarea...

Ministrul Justiţiei a luat o decizie în ceea ce o priveşte revocarea șefei DNA, Laura Codruţa Kovesi

32203
10
tudorel toader

Ministrul Justiţiei spune că a luat o decizie în legătură cu Kovesi: Am luat o decizie, urmează să o transmit. El a ţinut să sublinieze că ministrul, “cel mult”, propune.

Ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, a declarat, că a luat o decizie în ceea ce o priveşte pe şefa DNA, Laura Codruţa Kovesi, decizie pe care urmează să o „formalizeze”, în limitele competenţelor sale. El a ţinut să sublinieze că nu ministrul îl revocă pe procurorul şef al DNA, ci preşedintele, iar ministrul, “cel mult”, propune. “De revocat, îl întrebaţi pe preşedinte”, le-a spus Toader jurnaliştilor.

„Am spus public că am luat o decizie. Ştiţi bine că nu ministrul revocă, el cel mult propune. De revocat, îl întrebaţi pe preşedinte”, a declarat ministrul Justiţiei, la ieşirea de la CSM, unde a participat la şedinţa de plen în care a fost aleasă noua conducere a instituţiei.

Ministrul Toader a repetat că decizia este luată şi că urmează să fie „formalizată”.

În 20 decembrie, ministrul Justiţiei spunea că va anunţa „într-un termen scurt sau foarte scurt” decizia sa în legătură cu posibila revocare sau menţinerea în funcţie a şefei DNA, Laura Codruţa Kovesi.

Întrebat când va lua decizia în legătură cu Kovesi, Toader a replicat: „CEDO vorbeşte de termen rezonabil, dar acolo e vorba de cauze. Eu vă pot spune într-un termen scurt sau foarte scurt”. Revocarea procurorului şef al DNA se face de către preşedintele României, la propunerea ministrului Justiţiei, care se poate sesiza şi din oficiu.

Potrivit articolului 54 alineatul 1 din Legea 303/2004 privind statutul judecătorilor şi procurorilor, procurorul general al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, prim-adjunctul şi adjunctul acestuia, procurorul general al Parchetului Naţional Anticorupţie, adjuncţii acestuia, procurorii şefi de secţie ai acestor parchete, precum şi procurorul şef al Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism şi adjuncţii acestora sunt numiţi de Preşedintele României, la propunerea ministrului justiţiei, cu posibilitatea reînvestirii o singură dată.

Preşedintele României poate refuza motivat numirea în funcţiile de conducere menţionate, aducând la cunoştinţa publicului motivele refuzului.

Articolul 51 stabileşte că revocarea din funcţia de conducere se dispune pentru următoarele motive: a) în cazul în care nu mai îndeplinesc una dintre condiţiile necesare pentru numirea în funcţia de conducere; b) în cazul exercitării necorespunzătoare a atribuţiilor manageriale privind organizarea eficientă, comportamentul şi comunicarea, asumarea responsabilităţilor şi aptitudinile manageriale; c) în cazul aplicării uneia dintre sancţiunile disciplinare.