Acasă SOCIAL Lia Olguţa Vasilescu: LEGEA PENSIILOR este gata.Va fi aplicată în curând, facem...

Lia Olguţa Vasilescu: LEGEA PENSIILOR este gata.Va fi aplicată în curând, facem simulări

333750
2
vasilescu olguta lia

Nouă lege a pensiilor, anunţată încă din toamna trecută, ar urma să fie gata abia la finalul acestui an. Anunţul a fost făcut de premier, iar ministrul Muncii promite din nou că nicio pensie nu va scădea după recalculare.

Până va fi gata proiectul, Olguța Vasilescu susţine că vor creşte şi pensia minimă şi punctul de pensie.

Premierul Viorica Dăncilă îşi doreşte ca până la finalului anului să fie prezentat în Parlament proiectul legii pensiilor. Cu un an mai târziu decât prevedea programul de guvernare iniţial. Ministrul Muncii susţine că proiectul ar fi gata încă de acum cinci luni, doar că încă se lucrează la variantele de calcul.

„Proiectul de lege este finalizat, aşa cum v-am spus, încă din luna octombrie, dar facem simulări pe trei formule de calcul ca să vedem până la urmă care este cea mai avantajoasă”, explică ministrul Muncii.

Una dintre puţinele schimbările anunţate până acum este că cei care nu au cotizat cel puţin zece ani la stat nu vor mai fi consideraţi pensionari, ci vor avea statut de asistat social. Astfel, pensiilor minime vor deveni beneficii sociale.

Acum, pensia minimă este 520 de lei, iar Guvernul promite să crească la 640 de lei, de la 1 iulie. Iar punctul pensie ar urma să crească anul acesta la 1100 de lei, în iulie. Iar în 2020 va ajunge la 1775 de lei.

Dar cea mai optimistă variantă a Guvernului nu se apropie de dorinţa Consiliului Naţional al Persoanelor Vârstnice, care a cerut ca punctul de pensie să fie 45% din salariul mediu pe economie.

Datele Institutului Naţional de Statistică arată că în prezent sunt peste 5 milioane 220 de mii de pensionari, iar raportul dintre numărul de pensionari şi salariaţi este de 9 la 10. Însă populaţia României ar putea să scadă în următorii 40 de ani până la 12 milioane şi jumătate de locuitori, în cel mai pesimist scenariu al INS. Şi vorbim despre o populaţie îmbătrânită, din cauza natalităţii scăzute şi a migraţiei. Astfel că e greu de spus cine va plăti pentru pensionarii de mâine.