Acasă EDUCAȚIE Funcțiile de conducere din școli, incompatibile cu funcțiile politice. Proiect depus în...

Funcțiile de conducere din școli, incompatibile cu funcțiile politice. Proiect depus în parlament

4760
0
concurs-directori-școli

Uniunea Salvaţi România (USR) a depus, luni, în Parlament o iniţiativă legislativă privind depolitizarea sistemului de învăţământ preuniversitar, care prevede ca funcţiile de conducere din sistemul preuniversitar să fie incompatibile cu deţinerea unei funcţii de conducere alese sau numite într-un partid politic.

Inițiatorii USR susțin că învățământul a suferit, în ultimii ani, de pe urma intereselor politice, fapt care a scăzut calitatea și competența actului managerial educațional:

„Mai mult, s-a încercat de nenumărate ori construirea unui sistem clientelar între administrația publică și unitățile de învățământ, fiind foarte multe școli care beneficiază de fonduri suplimentare, în timp ce altele rămân neglijate, această discrimnare generalizată funcționând pe baza unui mecanism politic”, mai argumentează parlamentarii în expunerea de motive a proiectului.

Proiectul legislativ prevede că funcțiile de conducere din toate unitățile de învățământ nu trebuie să fie ocupate pe criterii politice.

USR aminteşte de decizia ministrului Educaţiei, Liviu Pop, luată cu două săptămâni înainte de începerea anului şcolar, de a demite 13 inspectori şcolari generali printr-un fax trimis vineri seară, fără un preaviz.

Legea nr. 1/2011 a educației naționale. La art. 256 se introduce un nou alineat, alin. (5), cu următorul cuprins:

“(5) Funcțiile prevăzute la art. 256 sunt incompatibile cu deținerea unei funcți de conducere alese sau numite în cadrul unui partid politic, pe perioada exercitării mandatului.”

Uniunea Salvaţi România consideră că depolitizarea funcţiilor de conducere, de îndrumare şi de control din cadrul unităţilor de învăţământ şi inspectoratelor va genera o serie de beneficii în ceea ce priveşte transparenţa decizională, descentralizarea, dar şi creşterea gradului de profesionalizare a managementului didactic.